søndag, november 12, 2006

Streik og banantall

Det begynte med foreleserne. For to år siden ble de lovet et lønnspålegg som fortsatt ikke har vist seg på noens konto. Tålmodigheten tok slutt og det ble erklært streik. Tirsdag var dagen. Så var det studentene som hadde betalt i dyre dommer for en undervisning som nå uteble. Misnøye og opptøyer. Arbeidsløse i område drar nytte av situasjonene og slenger seg med på butikktyveri, vandalisering og bråk. Politiet kommer inn med tåregass og vannkanoner. Veier stenges. I dag kunne vi lese i avisa at det er planer om å stenge hele universitetsområdet. Jeg og Ingrid må smøre oss med tålmodigheten foreleserne har mistet og vente på å få begynne vårt arbeid med studentene.

St. Francis, kirken vi går i, ligger inne på universitetområdet. Etter gudstjenesten i dag og etter at utallige hender hadde blitt shaked (vi håndhilser HELE tiden her nede), kom det plutselig Isak for øre at hovedporten var stengt og at opptøyer var i vente. Vi forter oss i bilen og sikter mot den østre port. På veien passerer vi politiet der de står parat med tåregass. Under en streik noen år tilbake var det en student som ble skutt og drept av politiet. Det er ikke akkurat noen ønskelig situasjon å være mitt oppi sinnet og massesuggesjonen som finner sted. Vi kom oss trygt hjem uten noe dramatikk.

Vi lever for øyeblikket uten vann i rørene og har gjort det en snau uke. Grunnen er ukjent. Vi har vann store kanner, bruker hendene som dusjhode og har gått over til utedoen i hagen. Etter mørkets frembrudd legger jeg derfor all velvilje til og prøver å bli venn med de grandiose kakerlakkene (vi snakker størrelse på omkring en god lillefinger) som søker ly ute ved hullet i bakken. Har foreløpig bare tråkket på en, men jeg tror det holder.

Hvorfor heter Kampala Kampala? Før i hine håre dager var det området som i dage er Kampala jaktområdet for kongen når han ville knerte noen impalaer (som er en antiloperase). Ka = hos, mpala = impala. Altså, hos impalaen.

Regnet ut at jeg kommer til å spise rundt 41 kilo med bananer før 11.april.
(med utgangspunkt i at en banan veier rundt 150 gram og at det gjennomsnittlige inntaket ligger på 1,5 om dagen). Going bananas bokstavelig talt!

Vår venn Jeb inviterte oss på BBQ - pølser og bananer samt loff, cornflakes, tørrmelk, kjeks og juice. Benket på gulvet hadde vi det helt konge (eventuelt Kongo ettersom jeg er i Afrika). Før vi gikk hver til vårt rundet vi av med bønn og deling av vise ord. Det er da en kan snakke om at freden senker seg over huset.

8 kommentarer:

UTE avdelingen sa...

Hei blogg-skriver.

Så får du SÅ mye action også... Høres lurt ut å holde seg såpass unna at dere slipper å være mellom politi og demonstranter.

Blir ikke så mye bananer her, men sånne regnestykker kan være skumle.
Det blir nok noen kilo snus om jeg skal regne etter - tror jeg lar være :-)

Vare klemmer fra en november-søndag. Kajaqen

Marte sa...

Heii sooota!:D DU e BEST:D
Har man ikke faatt brevet mitt enda? Hmm.. Haape saann d kommer snart:)
Isaafall. e har d utrooooli bra her! Ber om at alt maa gaa bra me d, baade me den skumle glatte asfalten aa demonstrasjonane. Du har jo mere drama enn dei brasilianske novelane (innsmurte opptil flere ganga me tjukk saape-saapeopra som d fins MANGE av paa brasiliansk TV)
Haape alt gaar bra!
Klemmen i april tas imot me glede:D
Guds velsignelse til d soteste Aina Marie:D E e maxmaxmax gla i du:)
stoor aa varm klem fra Marte, din venn for alltid:)

Elise sa...

Hei Aina Marie!
Kjekt aa lese om deg! Her i Iquitos gaar det veldig bra, har vore her i ei veke naa, og er blitt godt tatt imot og kjent med folka. Me har planar om aa starte opp med engelskundervisning etter kvart. Prosjektet her verkar veldig bra! Cuidate (ta vare paa deg sjoelv!) Elise

nina sa...

du har aldri vært en fremmede(eller...?)jeg ble i alle fall veldig fortrolig med din klem! jeg bare neeevner at alle går med paraply i sola her, innkludert munkene! så da vet du det;) gøy å lese, du er så flink til å skrive!! megastor klem fra nina:)

Per Oddvin Stornes sa...

Hei Aina Marie! Kjekt aa lese at dere har det bra og slapp unna opptoyene! Har fridag i dag, med bytur og tur ut i verden via internett. Har lagt ut litt bilde av vaare nye venner og nye hjem. Ha en fin dag, saa snakkes vi kanskje om ikke saa alt for lenge tror jeg!

Marianne sa...

Streik ja... Det lide me onna her. Universitetet mitt har vert stengt i to uker. Me har hatt noen dager i Nairobi og paa Mombasa. Men naa blir det pendling te et privat universitet som ligge to timer unna, to dager i uka. God tid te aa skriva oppgava jaffal! Og hold dokke trygge!!

Marte sa...

Aina Marie Svendsen!
Du maa vaere et av verdens soteste skapninger!

1. stk Marte fikk brev i dag, og gjett om hun ble glad.
Hun baade takker, bukker OG neier!

Svar sendes i morgen:D
STOOOOR (og veldig varm for her er kjempevarmt) klem fra brevvennen:)

Anonym sa...

hei....:D
nå har jeg begynt å savne deg!!!!!!
jeg har skat av og til til mamma:"jeg skulle ønske hun kom hjem i morra". Men jeg skal sendte et brev snart. klemmer fra lille søster.